De Smokkelaarstrail is een loop waar je als trail- en natuurliefhebber goed aan je trekken komt. Het parcours loopt door de bossen van de diverse landgoederen in de grensstreek tussen Goirle, Hilvarenbeek en het Belgische Poppel. Het trailparcours is gemiddeld zwaar en is een mooie afwissselende route door de natuur. Zo loop je langs beken, vennetjes en door naald- en loofbossen.
Ook kom je onderweg enkele kleine klimmetjes tegen. Je kunt kiezen uit twee afstanden: 12 km en 25 km. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WAT

Het grensgebied tussen Tilburg, Goirle en het Belgische dorp Poppel was in de vorige eeuw een geliefd en berucht smokkelgebied. Grote smokkelploegen van zo’n 40 man wisten 's nachts hun weg te vinden door de uitgestrekte bosgebieden. De vele paden en veldweggetjes vormden het decor van spannende smokkelnachten met confrontaties tussen smokkelaars en douaniers.
De Smokkelaarstrail loopt voor een groot deel over deze historische smokkelpaden in het grensgebied tussen Nederland en België.

 

 

 

 

 

 

 

 

WAAR

Smokkelaarstrail

Hardlopen over de oude 'historische' smokkelpaden. Parcours loopt door de bosgebieden tussen Goirle - Poppel (B) - Hilvarenbeek

 

De start en finish  van de Smokkelaarstrail vinden plaats bij het restaurant de Rovertsche Leij op het langoed Gorp en Roovert. Dit ligt ten zuiden van Tilburg/Goirle op slechts 2 km van de Belgische grens.

 

Parcours

 

Het parcours loopt voor een groot deel over de oude smokkelpaden in het landgoed Gorp en Roovert en deels door landgoed de Utrecht en de aansluitende landbouwgebieden. Doordat je door verschillende type bosgebieden loopt ervaar je veel afwisseling van de route onderweg.

Het 27 km parcours heeft aantal uitdagende singeltracks. Afhankelijk van de omstandigheden in het bos en aanwijzingen van het natuurbeheer wordt in de week voorafgaande aan de trail de defintieve route bepaald.

 


De circa 27,5 kilometer route bestaat uit één lus, de circa 12,5 kilometer route splits halverwege af en loopt in een kleine lus terug naar de finish. 

 

Het parcours wordt volledig uitgepeild en is in zones ingedeeld. Iedere zone wordt beveiligd door mountainbikers.

Zij bewaken de route in hun zone en zijn het aanspreekpunt voor de trailrunners. 

 


Verzorgingpost


Onderweg is er voor de 27,5 km een uitgebreide verzorgingspost op het 15 km punt aanwezig. Op de korte trail van 12,5  km is er een verzorgingspost op de finish.

  

De start en finish zijn bij het restaurant de 'Roovertsche Leij', gelegen aan de weg tussen Tilburg/Goirle en Poppel. 

 

 
 
 
 

22 september 2019